Gästblogg om autistisk selfcare

Vi som skriver det här gästblogginlägget är en grupp autister som tillsammans utforskar selfcare. Vi har skrivit selfcare-dagböcker som vi har delat med varandra. Detta har gett oss insikter i vad som är selfcare för oss, hur vi kan se till att få in selfcare i vår vardag och förhålla oss till olika utmaningar. Det har också varit givande att kunna spegla oss i varandras autistiska erfarenheter. Att inse att “det är inte bara jag som njuter av det här” eller “det är inte bara jag som tycker att det här är svårt” kan vara en stor lättnad. Det kan även vara inspirerande att ta del av andras lösningar på de utmaningar en själv känner igen sig i. 


Selfcare handlar om att vara snäll mot dig själv och ta hand om dig själv. Det är ingen lyx eller något du kan “unna dig” utan en nödvändighet för att du ska må bra. Selfcare kan vara små saker som att klappa din katt eller titta på din favoritserie, eller större saker som att sätta gränser eller be någon om hjälp. Det kan också vara att ta med en vattenflaska när det är varmt ute, eller att ställa en klocka med jämna mellanrum för att påminna dig om att dricka vatten eller ta en paus.


I det här blogginlägget går vi igenom vad autistisk selfcare kan innebära i vardagen och delar med oss av sex tips. En utgångspunkt för oss är att selfcare är en process, inte ett mål. I vardagen finns det en hel del vi som människor behöver för att må bra. Ibland kommer vi att få det att flyta på smidigt och fungera, ibland inte. Det viktiga är att ha förhållningssättet att dina behov och ditt välmående är viktigt. Vi kallar det för att utgå från din egen kompass. Ibland kommer du att ha dåliga dagar, och oförutsedda saker händer. Det betyder inte att du har misslyckats med selfcare. Det är inget som vi någonsin bemästrar.


Vi ska börja med att gå igenom varför det kan vara särskilt svårt för autister att få till selfcare. Det finns tre huvudsakliga skäl till det.


1. Vi behöver och mår bra av sådant som ligger utanför normen, och som icke-autister kanske inte behöver. Det är vanligt att vi autister har behövt finna vår egen väg genom “trial and error”, alltså att vi har försökt med olika saker och till slut hittat fram till vad som är rätt för just oss. Vi har ett annat sätt att processa intryck vilket gör att vi kanske vill äta samma mat under en längre period, eller så behöver vi brusreducerande hörlurar när vi åker kollektivtrafik.


2. Ofta får vi höra att vårt sätt att fungera är fel eller tramsigt och att vi behöver anpassa oss till andra. Om vi maskerar (alltså omedvetet försöker förstå och anpassa oss efter neuronormen och bete oss på annat sätt än vad som kommer naturligt för oss) och har gjort det länge kanske vi inte ens vet vad vi mår bra av. Vi har kanske tappat bort våra känslor och behov för länge sedan.


3. Vi kan ha problem med interoception, alltså att uppfatta kroppens signaler. På grund av det kanske vi inte känner när vi är spända, hungriga eller behöver gå på toaletten. “Lyssna på din kropp” är ett råd som människor ofta kastar ur sig, men hur ska vi kunna göra det om vi inte uppfattar signalerna?


Autistisk selfcare handlar om att steg för steg hitta fram till det som vi mår bra av, utifrån våra förutsättningar och behov. Ingen kan berätta för oss vad som är rätt för just oss, utan vi behöver själv fundera och utforska. För att hjälpa dig på vägen vill vi dela med oss av sex tips. 


1. Lägg märke till den internaliserade funkofobin. Vi lever i ett samhälle där normen säger att en ska fungera på ett visst sätt, och att andra sätt att fungera är fel. Det finns också starka normer om hur ens liv och vardag ska se ut. Därför kan en känna sig dålig för att en inte orkar lika mycket som andra, är i behov av stöd kring sådant som andra inte verkar behöva stöd med, eller att en ogillar sådant som de flesta andra verkar gilla. Fundera över situationer där du känner skam över dig själv, till exempel när du tänker att du “borde” ha förstått eller klarat av något. Att du fungerar på ett annat sätt eller har andra behov än normen betyder inte att det är fel på dig. Det är normen som är snäv.


2. Sinnesintryck – vad mår du bra av och vad vill du undvika? Du kanske tycker att det känns fantastiskt att titta på vatten som droppar, snurra på en stol, ta i en sidensjal eller lukta på en doftolja. Fundera på hur du kan få in det i din vardag. Du kan se det som en sensorisk upptäcktsfärd – utforska vilka sinnesintryck som skapar njutning, lugn, behag eller tillfredsställelse för dig. Ett sätt att börja undersöka vad du mår bra av är att fundera på vad du gillade att göra som barn. Kanske var det någon särskild sensorisk grej du gillade att göra som du har slutat med? Du kanske också vill undvika vissa sinnesintryck, som kläder med stickande lappar, skarpa lampor eller ljudet av bestick mot porslin. Hur kan du planera din vardag utifrån det här? Allt kanske inte går att undvika, men i så fall kanske du kan planera och förbereda dig mentalt.


3. Omfamna din autistiska glädje. Att ha ett autistiskt sätt att uppleva världen kan vara fantastiskt. Det kan vara mycket givande och meningsfullt att ägna all din fritid åt ett av dina intressen, att se din favoritserie för tionde gången eller engagera dig i en samhällsfråga som du brinner för. Stimming kan också vara något som ger glädje i vardagen, till exempel att göra ett ljud, leka med en stimmingleksak eller se hur solljuset glittrar på vattnet eller tar sig fram mellan träden. Vad får dig att känna autistisk glädje?


4. Hantera dina energinivåer. För oss autister går energin ofta upp och ner. Ibland kan en specifik händelse dra mycket energi. Det kan vara en situation med många sociala intryck, som ett födelsedagskalas, eller en plötslig, oförutsedd händelse, som ett försenat tåg. Då behöver du återhämta dig på ett sätt som fungerar för dig, till exempel genom att ta en skogspromenad eller lägga pärlplattor. Om du vet i förväg vad som brukar dra energi kan du redan från början planera in återhämtning. Det viktiga är att du lär känna dina energinivåer – vad som ger och tar energi för dig – och förhåller dig till dem utifrån den energinivå du faktiskt har, inte vad du eller andra anser att du borde orka.


5. Utveckla dina selfcarerutiner. Om du har svårt att uppfatta din kropps signaler kan du behöva testa dig fram. Ett sätt är att ha en flerstegsraket och beta av steg för steg för att slutligen förhoppningsvis hitta rätt. Om du till exempel vaknar mitt i natten och är uppe i varv och har svårt att somna om, pröva med att gå på toaletten. Om det inte hjälper, drick ett glas vatten. Om det inte hjälper, ät något litet. Om det inte hjälper, stimma. Med tiden och en del experimenterande hittar du kanske din flerstegsraket med saker som kan funka. Du kan bygga upp och utveckla selfcare-rutiner utifrån dina behov och olika situationer som kan uppstå i din vardag. Om det känns stort och svårt kan du börja med något litet och utveckla din selfcare-rutin steg för steg, dag för dag. 


6. Sök dig till autistiska sammanhang. Många autister upplever att det är viktigt för dem att umgås med andra autister. I autistiska sammanhang speglar vi varandra och visar på olika sätt att vara. Om du och din kompis vill prata om ert gemensamma intresse cosplay och inte ha ögonkontakt under tiden är det ju fantastiskt. Om du söker dig till autistiska grupper online eller fysiskt (till exempel en förening) kan du också utbyta erfarenheter med andra. 


Vi hoppas att de här tipsen sätter igång funderingar om vad selfcare skulle kunna vara för dig. Om du vill lära dig mer kan du gå denna kostnadsfria digitala kurs i autistisk selfcare.

Helene Delilah, Åsa Hedlund, Kajsa Isakson, Morgan Klippel, Lisa Kron Sabel, Charlotte Ovesson, Hanna Bertilsdotter Rosqvist & Maria Wester



Tips för en autistisk sommar